Curacao geld: Alles over de Antilliaanse gulden

Als je naar Curaçao gaat, kun je je euro’s thuislaten. Het eiland heeft zijn eigen munteenheid: de Antilliaanse gulden. Deze gulden is het betaalmiddel in restaurants, winkels en op de stranden.

In dit artikel leer je over de wisselkoers en het wisselen van curacao geld op Curaçao. Ook de geschiedenis van deze Caribische munteenheid.

Wat is de Antilliaanse gulden?

De Antilliaanse gulden is de officiële munteenheid van Curaçao en Sint Maarten. Deze eilanden liggen in het Caribische gebied. De gulden is vastgesteld op 1 USD = 1,79 ANG. Dit betekent dat één Antilliaanse gulden ongeveer 0,50 eurocent waard is.

Wisselkoers en waarde van de Antilliaanse gulden

De wisselkoers van de Antilliaanse gulden is vrij stabiel. Je kunt de actuele wisselkoersen op businesshacks.nl vinden. De hoogste noteringen waren 2,0206 en de laagste 1,8875.

Geschiedenis van de Antilliaanse gulden

De Antilliaanse gulden kwam in 1940 op de Nederlandse Antillen. Hij verving de Nederlandse gulden. Sindsdien is hij gekoppeld aan de Amerikaanse dollar.

De Antilliaanse gulden heeft een rijke geschiedenis. Hij is een belangrijk onderdeel van de Caribische economie. In de toekomst zal hij worden vervangen door de Caribische gulden.

Curacao geld: Antilliaanse gulden in praktijk

Betalen met Antilliaanse guldens op Curaçao

Op Curaçao is het handig om met je pinpas te betalen. Dit wordt overal geaccepteerd. Creditcardbetalingen kosten vaak meer door extra kosten.

Als je liever contant betaalt, neem dan een groot bedrag op bij de geldautomaat. Zo voorkom je extra kosten per transactie.

Tips voor geld wisselen en pinnen op Curaçao

Wissel je geld ter plekke op Curaçao. Dit is vaak goedkoper dan in Nederland. Wisselkantoren op het vliegveld of in hotels rekenen vaak meer.

Verdeel je contante geld niet allemaal in één keer. Dit helpt om diefstal te voorkomen.

De wisselkoers tussen de Amerikaanse dollar en de Antilliaanse gulden is ongeveer 1,78 Antilliaanse gulden voor 1 Amerikaanse dollar. Maar de koers kan variëren. Op Curaçao wordt de Amerikaanse dollar naast de Antilliaanse gulden geaccepteerd. Prijzen worden vaak in dollars aangegeven.

Bij geldautomaten op Curaçao zijn er vaak beperkingen. Je kunt ongeveer 250 tot 350 euro per dag opnemen. Creditcards worden veel gebruikt, maar sommige plekken vragen een minimumbedrag voor creditcardbetalingen.

betalen met antilliaanse guldens

Munten en biljetten van de Antilliaanse gulden

De antilliaanse munten en biljetten zijn essentieel voor het Curaçaosche geld. Curaçao gebruikt de Antilliaanse gulden, ook wel Antilliaanse florin genoemd. Dit geld bestaat uit verschillende munten en biljetten met uiteenlopende waarden.

Er zijn munten van 0,01, 0,05, 0,25, 0,50, 1 en 5 gulden. Munten van 1, 2,5 en 5 gulden tonen het portret van koningin Beatrix of koning Willem-Alexander. Biljetten zijn beschikbaar in 10, 25, 50, 100 en 250 gulden. De 5 gulden munten en 250 gulden biljetten zijn echter niet meer in gebruik.

  • Antilliaanse munten: 0,01, 0,05, 0,25, 0,50, 1 en 5 gulden
  • Antilliaanse biljetten: 10, 25, 50, 100 gulden
  • Muntportretten: koningin Beatrix, koning Willem-Alexander
  • Niet langer in omloop: 5 gulden munten, 250 gulden biljetten

De antilliaanse munten en biljetten maken het geld op Curaçao veelzijdig. Reizigers kunnen gemakkelijk contant betalen en elektronische transacties doen met de Antilliaanse guldens.

Antilliaanse gulden versus Amerikaanse dollar

De Antilliaanse gulden is sterk verbonden met de Amerikaanse dollar. Ze hebben een vast wisselkoers: 1 USD = 1,79 ANG. Dit betekent dat je op Curaçao zowel met guldens als dollars kunt betalen. De waarde van de gulden wordt beïnvloed door de koers van de dollar en euro.

Waarom kan ik ook met dollars betalen op Curaçao?

Door de vaste koers tussen de gulden en de dollar kun je op Curaçao zowel met guldens als dollars betalen. Als de dollar in waarde stijgt, gaat dat ook op voor de gulden. En andersom, daalt de gulden als de dollar daalt.

Hier zijn enkele voorbeelden van wisselkoersen:

  • 5 USD = 8,95 ANG
  • 10 USD = 17,90 ANG
  • 20 USD = 35,80 ANG
  • 50 USD = 89,50 ANG
  • 100 USD = 179,00 ANG

Je kunt de gulden ook omzetten naar dollars. Bijvoorbeeld:

  • 5 ANG = 2,79 USD
  • 10 ANG = 5,59 USD
  • 20 ANG = 11,17 USD
  • 50 ANG = 27,93 USD
  • 100 ANG = 55,87 USD

De koppeling tussen de gulden en de dollar maakt het makkelijk voor bezoekers van Curaçao om met beide valuta’s te betalen.

Andere valuta op Caribisch gebied

De Antilliaanse gulden was vroeger ook op Aruba en in Caribisch Nederland in gebruik. Aruba ging in 1986 over op de Arubaanse florin. Bonaire, Sint Eustatius en Saba volgden in 2011 met de Amerikaanse dollar. Nu is de Antilliaanse gulden alleen op Curaçao en Sint Maarten te vinden.

Arubaanse florin en voormalig Nederlands Antillen

De Arubaanse florin en de Antilliaanse gulden hebben dezelfde wisselkoers als de Amerikaanse dollar. 1 Amerikaanse dollar is gelijk aan 1,75 à 1,80 Arubaanse florin of Antilliaanse gulden. De BES-eilanden (Bonaire, Sint Eustatius en Saba) gebruiken de Amerikaanse dollar.

Op Sint Maarten zijn er twee gebieden: Nederlands en Frans (Saint-Martin). Daar worden euro’s geaccepteerd. Het is niet altijd mogelijk om met smartwatches of mobiele telefoons te betalen. Contante betalingen zijn soms nodig, vooral als winkels geen pinapparaat hebben.

valuta caribisch gebied

Een paspoort is nodig om naar de eilanden te reizen. ID-kaarten of rijbewijzen zijn niet voldoende. Wisselkoersen bij hotels kunnen duurder zijn dan bij banken. Pinautomaten kunnen defect of leeg zijn, net als in Nederland.

Toekomst van de Antilliaanse gulden

De Antilliaanse gulden is het geld op Curaçao en Sint Maarten. Het wordt vervangen door de Caribische gulden. Dit is na jaren van voorbereiding.

Plannen voor invoering Caribische gulden

Al sinds 2010 praten ze over de Caribische gulden. Curaçao en Sint Maarten willen samen een nieuw geld. Dit geld wordt gebruikt op alle eilanden.

De Caribische gulden komt in 2025. Het geld heeft dezelfde waarde als de Antilliaanse gulden. Dit betekent dat niets verandert voor de mensen.

De nieuwe munt helpt bij samenwerking en economie in het Caribisch gebied. Het maakt handel en investeringen makkelijker.

Er zijn ook uitdagingen bij het nieuwe geld. Het is belangrijk dat iedereen het nieuwe geld snel accepteert. Ook moet de wisselkoers stabiel blijven.

Conclusie

De Antilliaanse gulden is de officiële munteenheid op Curaçao. Hij is vast gekoppeld aan de Amerikaanse dollar. Je kunt er ook in dollars betalen, maar het is slim om de wisselkoers te checken.

De Antilliaanse gulden wordt later vervangen door de Caribische gulden. Maar wanneer precies, dat weten we nog niet. Dit is een deel van de grotere monetaire samenwerking in het Koninkrijk der Nederlanden.

Samenvattend, de Antilliaanse gulden zorgt voor een stabiel betalingssysteem op Curaçao. Maar hij zal later plaatsmaken voor een nieuwe valuta. De conclusie artikel laat zien dat de gulden een grote rol heeft in de economie van Curaçao.

FAQ

Wat is de Antilliaanse gulden?

De Antilliaanse gulden is de munteenheid van Curaçao en Sint Maarten. Het is gelijk aan de Amerikaanse dollar, met een vasteregel van 1 USD = 1,79 ANG. Ongeveer 1 Antilliaanse gulden is ongeveer 0,50 eurocent.

Hoe kan ik betalen op Curaçao?

Gebruik je pinpas op Curaçao, want die wordt overal geaccepteerd. Creditcardbetalingen zijn duurder. Het is slim om in één keer veel geld op te nemen, omdat je per transactie kosten krijgt.

Hoe kan ik Antilliaanse guldens wisselen?

Wissel je euro’s op Curaçao, want dat is goedkoper. Wisselkantoren op het vliegveld of in hotels rekenen vaak meer. Verdeel je contante geld niet in één keer om diefstal te voorkomen.

Welke munten en biljetten zijn er van de Antilliaanse gulden?

Op Curaçao zijn er munten van 0,01, 0,05, 0,25, 0,50, 1 en 5 gulden. Er zijn ook biljetten van 10, 25, 50, 100 en 250 gulden. Munten van 1, 2,5 en 5 gulden tonen het portret van koningin Beatrix of koning Willem-Alexander.

Kan ik ook in Amerikaanse dollars betalen op Curaçao?

Ja, je kunt ook in dollars betalen op Curaçao. Dit komt omdat de Antilliaanse gulden aan de dollar is gekoppeld. Als de dollar meer waard wordt, wordt dit ook voor de gulden.

Wat is de toekomst van de Antilliaanse gulden?

De Antilliaanse gulden wordt vervangen door de Caribische gulden. Curaçao en Sint Maarten hadden al plannen sinds 2010. De invoering van de Caribische gulden staat nu gepland voor het eerste kwartaal van 2025.